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You have written to my office requesting an opinion on the 
applicability of the open meetings law to the Madison School 
District's Strategic Planning Team. You would like an opinion on 
three questions. 

Y W r  first question is whether the strategic planning team is 
a "governmental body" within the meaning of section 19.82(1), 
~tats. That section defines "governmental bodyn to include 
"a state or local agency, board, commission, committee, council, 
department or public body corporate and politic created by 
constitution, statute, ordinance, rule or order." 

The term "order" is not defined in the open meetings law. The 
provisions of the open meetings law must be broadly construed to 
ensure the public's right to the "fullest and most complete 
inforplation regarding the affairs of government as is compatible 
with the wnduct of governmental business." Sec. 19.81(1) and ( 4 ) ,  
Stats. Accordingly, this office has interpreted "order," as used 
in section 19.82(1), to include any directive from an existing 
governmental body, that authorizesthe creation of another body and 
assigns duties to that body. 78 Op. Att'y Gen. 67 (1989). 

The supreme court has made it clear that the open meetings law 
applies to purely advisory bodies created by "rule or order" of an 
existing governmental body. State v. Swanson, 92 Wis. 26 310, 
284 N.W.2d 655 (1979). The supreme court has also made it clear 
that the law applies to informal as well as formal action, i.e., to 
discussion and information gathering, as well as decision making. 
State ex rel. News~a~ers v. Showers, 135 Wis. 2d 77, 398 N.W.2d 154 
(1987). 

As I understand it, the school board created an Ad Hoc 
Strategic Planning Committee. The school board charged the 
cormnittee with appointing members to a Strategic Planning Team and 
with developing a process for strategic planning. The committee 
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has selected the members of the Strategic Planning Team, which 
inoludas school board members, other public officials, members of 
the public and school district employes. The Strategic Planning 
Tea* is now responsible for developing strategic goals and specific 
plan8 for attaining those goals. The team will present its entire 
plan to the school board for approval. 

Given these facts, it is fair to say that the school board 
authorized the creation of the Strategic Planning Team and assigned 
it the duty of advising the school board on goals the school 
district should adopt. I, therefore, conclude that the Strategic 
Planning Team is a governmental body within the meaning of 
section 19.82(1). 

Your next question is whether there is an exemption in 
section l9.85( 1 ) to " f acilitate" the team meeting in closed 
session. The open meetings law creates a strong presumption in 
favor of conducting meetings in open session. Every meeting of a 
g~vernmrantal body must be held in open session unless an exemption 
In section 19.85(1) applies. Given this strong presumption, it 
-s a governmental body to assume from the outset that any 
given meeting must be held in open session. The governmental body 
should consider convening in closed session only if there is a 
specific, articulable reason for doing so and if that reason fits 
squarely within an exemption in section 19.85(1). 

Your letter does not indicate the reasons why the Strategic 
Planning Tern believes it would be in the public's interest far the 
team to convane in closed session. Nor does it indicate the 
exemptions under which the Strategic Planning Team believes closure 
is authorized. Without both pieces of information, I cannot 
proviQe an opinion on the propriety of the Stratcgio Planning Team 
convening in closed session. As a state official responsible for 
enforcing the provisions of the open meetings law, it would be 
improper for me to speculate as to possible justifications for 
comrening in closed session. 

Finally, you note that the Strategic Planning Team has 
scheduled a three-day work session to be held in Delavan, 
Wiscamin. You ask whether holding the meeting in Delavan would be 
in coapliance with the requirement in section 19.82(3) that a 
governmental body hold its meetings in a place "reasonably 
accessible" to members of the public. 

The open meetings law does not explicitly require a 
gouQfnsranta1 body to hold its meetings at a location within or 
proxiiuate to the jurisdiction that the governmental body serves. 
Bere again, however, the provisions.of the open meetings law must 
be broadly construed to ensure the public's right to knwledge 
about the affairs of government. In most cases, holding a meeting . 
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at a location outside the jurisdiction which the governmental body 
s-s would work to deprive interested members of the public of 
their right to attend the meeting. Thus, in an informal opinion, 
dated May 25, 1977, which I have enclosed, ray predec&ssor concluded 
that a school board meetlng held more than forty miles from the 
school district was not "reasonably accesskble." In order to avoid 
violating the "reasonably accessible" requirement, I advise 
gQoarnrnenta1 bodies to hold their meetings at a location within the 
jurisdiction which the body serves. 

Sincerely, 

ttorney General 
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